Gårde i Kgs. Enghave

De gamle gårde i Kgs. Enghave

Før der kom boliger og industri i Kgs. Enghave var det et landbrugs-område langt udenfor byens volde.

Kgs. Enghave Lokalhistoriske Arkiv har i 2006 samarbejdet om en serie om de gamle gårde, der lå her, og som har sat et aftryk, der stadig præger gade-billedet i vores bydel.

I mange hundrede år var her bare enge med græs, græs og mere græs og alt det dyreliv, der lever sådan et sted –  viber, lærker, harer, frøer, storke, mus, og snoge.

Siden middelalderen ejede kongen eng-arealerne, og deraf kommer det gamle navn Kongens Enghave. Der var brug for masser af foder til rytteriet og hoffets heste og kvæg, så hver sommer blev der bjerget masser af hø, som blev kørt ad den gamle Enghavevej til Kongens stalde og lader.
I 1795 ønskede kronprins Frederik den senere kong Frederik 6. at sælge jorden, og den blev udstykket i 22 parceller.

Kgs. Enghave Lokalhistoriske Arkiv har i 2006 samarbejdet om en udforskning af denne historie, og det er blevet til denne serie om de fire vigtigste gårde – Lises Minde, Frederiksholm, Vilhelms Minde og Frederikslund.

2016-05-30_1353
København 1611

Den gamle Enghavevej havde altid ført fra Roskilde Landevej – i dag Vesterbrogade – og ud til Kgs. Enghave. I forbindelse med udstykningen i 1795 forlængede man den, så de nye gårdejere fik adgang til deres grundstykker, og vejen blev ført helt igennem til Gl. Køge Landevej
Herefter fulgte en periode, hvor de nye ejere drev landbrug, og sådan var det indtil industrien holdt sit indtog. Frederiks-holms Kalk- og Teglværker blev anlagt, og hermed fulgte anlæggelsen af den første havn. Fra 1913 kom der boligbyggeri, havnen udvidedes, og fabrikkerne skød op i det nye havneområde.

2016-05-30_1357
Enghavevej 1817

2016-05-30_1403

Meget af dette områdes historie, fra udstykningen af de 22 parceller skete i 1795, er gået i glemmebogen. Vi ved meget lidt om de første ejere og bygninger, måske fordi der gik nogle år, før der var købere til alle grund-stykkerne, og ofte gik der også nogen tid, før de nye ejere begyndte at bebygge grundene. Bedre er vi ikke stillet ved, at folketællingen i 1801 har glemt Kgs. Enghave.

Kgs. Enghave Lokalhistoriske Arkiv har i 2006 samarbejdet om en udforskning af denne historie, og det er blevet til denne serie om de fire vigtigste gårde – Lises Minde, Frederiksholm, Vilhelms Minde og Frederikslund.

2016-05-30_1409


Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Spred kendskabet til Kgs. Enghave Lokalhistoriske Arkiv