Vestre Kirkegård

Byvandring på Vestre Kirkegård

Vestre Kirkegård rundvisning
Mindesmærke for de danske soldater, der faldt ved det tyske angreb på landet den 9. april 1940. Det blev afsløret den 31. juli 1940.

Tekst: Hubert Sandstrøm. Web: Søren Sol Meyer

Ca. 30 mennesker var mødt op til Kongens Enghave Lokalhistoriske Arkivs sidste byvandring i 2015.
Denne gang var den store forskel, at tidligere byvandringer beskrev starten af vores liv og opvækst hvorimod denne byvandring var en beskrivelse af slutningen på livet.

Til denne Kirkegårdsvandring havde vi allieret os med en expert på området, Københavns bedste kirkegårdsvejleder Stine Helweg som havde stillet sig til rådighed.

Danmarks største kirkegård
Vestre Kirkegård med sine næsten 54 ha er landets største gravplads.
Til sammenligning har Vatikanstaten med Paven i spidsen kun sølle 44,2 ha.
En lang række fremtrædende personer fra kunstens, videnskabens og den politiske verden er begravet her – fra maleren Vilhelm Hammershøi og revystjernen Liva Weel til socialminister m.m. K.K. Steincke.


Billeder fra Kirkegårdsvandringen.
Fotograf: Jan Bruno Jacobsen & Torben Liebst

Se alle billederne i fuld skærm:  TRYK HER!


Afdeling A for “fortjenstfulde personer”
Afdeling A har siden 1932 været forbeholdt fortjenstfulde personer – dvs. folk, der på en eller anden måde har gjort en særlig indsats i det danske samfund. Bl.a. polarforskeren Knud Rasmussen og statsministrene Thorvald Stauning og Jens Otto Krag er begravet her. Nogle enkelte ikke så fortjenstfulde personer er dog også begravet her. Her ligger også Ingrid Jørgensen og holder en plads til Anker.

Mange særlige afdelinger
Vestre Kirkegård blev i 1870 anlagt som byens nye, store hovedbegravelsesplads. Her findes en lang række forskellige gravstedstyper, her er både katolsk, muslimsk, færøsk og grønlandsk afdeling samt særlige afsnit forbeholdt medlemmer af Frelsens Hær. Mausolæum over jorden og enkelte under jorden bla. Otto Mønsted som havde gemt sig under græsplænen. Et kalumbarium blev der også plads til så vi ikke længere behøver ikke at finde brugte gravsten ude på tippen.
Efter ønske fra flere af vore medlemmer havde vi arrangeret et besøg på Vestre Kirkegårds Nordre Kapel tæt på hovedindgangen der rummer en stor kapelsal, der kan bruges til højtideligheder.
Der er smukke grønne omgivelser og masser af kulturhistorie på Danmarks største begravelsesplads.

Alt i alt en rigtig god oplevelse og vellykket tur. En gentagelse i 2016 er allerede på tegnebrættet.