Vestre Fængsel 3. maj 2016

KELA-tur til Fængselsmuseet ved Vestre fængsel

WP_20151023_002
Et kig ind i en lukket verden-fængselshistorie igennem flere hundrede år.

KELA-tur til Københavns Fængslers Museum tirsdag 3. maj 2016 kl. 10 og 11.
Et kig ind i en lukket verden med fængselshistorie igennem flere hundrede år.

Der var tilmeldt 14 på hvert hold. Først blev der budt velkommen af Gert Luthmann, som fortalte lidt om sin svigerfar og onkel, som har arbejdet mange år i Vestre Fængsel samt hans egen tid som badmintonspiller i KIF. Derefter fik vi set en film om Vestre Fængsel og, hvad det bliver brugt til. Fængselsmuseet fortæller således historien om det københavnske fængselsvæsen fra 1662 til i dag.

Museet er indrettet i en tidligere funktionærbolig tæt på Vestre Fængsels tykke ringmur og rummer forskellige udstillinger, der hver især beskriver livet inden for murene, som det er blevet levet igennem tiderne.

Det er bl.a. muligt at se forskellige flugtredskaber, som de indsatte med stor fantasi har fremstillet. Ulovlige genstande, fremstillet til brug ved selvbeskadigelse, er også rigt repræsenterede i udstillingen. Desuden kan nævnes et røntgenbillede af en kniv og gaffel i en fanges mave, samt en sav, som var brugt til at skille hoved fra kroppen, hvilket dog var mislykket.

I kælderen var det muligt at se, hvordan cellerne har været indrettede igennem tiden – deriblandt barnemorderen Dagmar Overbyes – også kaldet englemagerskens – celle. Supplerende om Dagmar: Gennem nogle år myrdede hun mindst syv børn og sikkert mange flere. Hun tilstod i retten, at hun havde myrdet 16 børn, men i landsretten blev der kun ført bevis for ni af drabene.
Hun var i 7 år indsat i Vestre Fængsel, hvor hun sov stille ind.

Der var også en dør fra første Københavnske Arresthus, en dårekiste samt redskaber til prygle fangerne med. Vi fik fortalt, at en inspektør i Vestre Fængsel i ca. 1920 fik stoppet prygleriet af fangerne. Dog blev fangerne i stedet sendt til et andet arresthus, fik prygl dér og sendt retur til Vestre Fængsel.

Museet rummer endvidere en stor udstilling af legetøj, fremstillet af indsatte bl.a. i Vestre Fængsel. Der var også et interessant indblik i Vestre Fængsels kirkehistorie – fra skabskirke til en moderne kirkeindretning, udført af kunstneren Peter Bonde.

Til sidst fik vi en historie om Jens Nielsen, der som den sidste dansker blev henrettet for en forbrydelse, begået i fredstid. Han blev henrettet ved halshugning. Han var dømt for drabsforsøg på en fængselsbetjent og blev dømt til døden af underret.

WP_20160503_10_25_55_Pro

DANSKERE HENRETTET EFTER BEFRIELSEN:

Efter krigen blev 46 danskere dødsdømt og henrettet ved skydning i Danmark for deres forbrydelser under krigen. Dommene blev eksekveret i årene 1946 til 1950. Niels Rasmus Ib Birkedal Hansen – blev henrettet 20. juli 1950
Det var den sidste henrettelse af krigsforbrydere i Danmark siden befrielsen 4. maj 1945.

Rundvisningen varede ca. halvanden time, hvorefter man selv kunne gå rundt i museet.

Jeg vil gerne sige tak til personalet for en hyggelig rundvisning.
To lignende rundture er planlagt til efteråret.

Hilsen
Kongens Enghave Lokalhistoriske Arkiv.
Lille Gert