Besøg på Sporvejsmuseet

Besøg på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm 10. juni

Af Søren Sol Meyer.

Kgs. Enghave Lokalhistoriske Arkiv på udflugt til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Tryk på billederne for forstørrelse!

Lørdag 10. juni var en skare unge mennesker fra Kgs. Enghave Lokalhistoriske Arkiv på udflugt til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.
Vi mødtes på parkeringspladsen foran Sporvejsmuseet, hvor vores supersporvognsguide, oversupersporvognsmasteren himself, Torben Liebst tog imod, iført fuldt sporvognsuniformsornatudstyr.

KELA venter på sporvognen.

Efter en kort ventetid samt optælling i den lille ventesal sprang vi alle på sporvognslinje nr. 1 fra Århus.. Dette er i øvrigt ikke en Århushistorie.

Omtalte vogn bragte derefter alle medlemmer op til museets forplads, der – som de fleste ved – ligger ca. 300 m fra endestationen/ parkeringspladsen. Her var der mulighed for at opbevare madpakker og øvrigt medtaget udstyr på forsvarlig vis i kiosken.

Museets forplads

Alle var fra begyndelsen udstyrede med en ”omstigning” og besteg derfor efterfølgende den toetages Frederiksberg-motorvogn, der førte os ud til sløjfen.

Briefing i sløjfen

Efter en kort briefing i sløjfen om dagens program kørte vi retur i Frederiksbergvognen for derefter at gå en tur i den gamle remise med Torben Liebst som guide.

Da maverne var begyndt at støje/rumstere lidt, vendte vi tilbage til sløjfen med den australske sporvogn, ”Den kongelige Linje 15”, der i forbindelse med prins Christians fødsel og dåb var staten Victorias officielle gave til Kronprinsen, Kronprinsessen og prins Christian.

Her blev de medtagne »picnickurve« pakket ud og nydt i det grønne.

Den australske sporvogn

Frokost/kaffe i skoven

Efter 1 times frokostpause i sløjfen fløjtede Torben Liebst til samling, og efter en kort ”passageroptælling” var der afgang tilbage til museet med Frederiksbergmotorvognen (FS 50) denne gang med Torben Liebst som vognstyrer.

Torben Liebst som vognstyrer

Ved ankomsten til museets forplads (”Valby Langgade”) ventede ”Kjøbenhavns Omnibuskompagnis” hestebus, der via to forspændte heste bragte os ud på endnu en oplevelsestur af format – til Skjoldenæsholm Gods` hovedgård og retur. Det var en oplevelse, vi sent glemmer. Der er nu noget helt specielt ved at køre med hestebus … på brosten.

Kjøbenhavns Omnibuskompagnis hestebus

Ved hestebusturens afslutning blev vi modtaget af Bo Kisum (SHS 163), der som museets guide inviterede os på en rundtur i museets remiser og værksteder – steder, hvoraf en del af sikkerhedsmæssige grunde normalt er publikumsafspærrede.
Som en lille ekstra oplevelse for KELA’s medlemmer arrangerede Bo en særrundvisning i Sporvejsmuseets nybyggede busudstillingshal, der først indvies d. 1. juli i år.

Sporvejsmuseets nybyggede busudstillingshal, der først indvies d. 1. juli i år.

Jeg vil på KELA’s vegne sige Bo Kisum tusinde tak for en utrolig interessant rundvisning – samt tak for hans levende måde at fortælle på. Det var en øjenåbner, der også fik vores ører til at stritte og vores hjerner til at arbejde. Tak til Bo.

Bo Kisum (SHS 163) fortæller

En skøn dag med KELA var til ende, da klokken var blevet omkring 16:00 Vi var godt trætte i benene efter de lange spadsereture, den (alt for megen) friske luft og alle de skønne historier, Torben og Bo så dejligt havde fortalt vedr. sporvognenes og museets historie.

Ps. Tak for en dejlig dag – med masser af SOL omkring os. Jeg håber, man næste år arrangerer en lignende tur, så vi kan se, hvor langt man så er nået i den videre udbygning af Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.

Mange sommerhilsner
Søren Sol Meyer.


TRYK HER HVIS DU VIL SE ALBUMMET I FULD SKÆRM

Flere billeder fra KELA*s udflugt til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm 2017.

TRYK HER HVIS DU VIL SE ALBUMMET I FULD SKÆRM[/su_button

Udbred kendskabet til Arkivet.