Elitesportsudøvere fra Sydhavnen
Af Søren Sol og Jan Arnt
Hasse Greis Persson fortæller om elitesport.
KELA havde fået Hasse Greis Persson til at fortælle om elitesport og især om kendte sportsfolk, som havde haft tilknytning til Sydhavnen.
Foredraget blev afholdt 20. februar 2017 i Karens Mindes store loftlokale, hvor lidt over 30 personer var mødt op.
Jan Arnt bød velkommen og fortalte, at Hasse var født i 1942 i Brønshøj, men flyttede allerede i 4 års alderen til K. M. Klausens Gade i Sydhavnen, så han var godkendt som Sydhavner.
I underskolen havde Hasse gået på Bavnehøj, men blev flyttet til den helt nye Ellebjerg skole, hvor han tog realeksamen i 1960.
Inden foredraget havde Hasse også fortalt, at han som dreng havde spillet fodbold i AIK og håndbold i Fremad Valby og nu på sine ældre dage var ivrig motionscykelrytter.
I pausen kom en til at røbe, at Hasse også havde deltaget aktiv i de Olympiske Lege. Det vender vi tilbage til.
Olympisk Klub og DIF Museum
Hasse startede med at fortælle om Olympisk Klub, som er en klub for tidligere aktive deltagere. Han fortalte også, at personer, der har deltaget i de Olympiske Lege kaldes ”OLYMPIANERE”. Det var der ikke mange af de fremmødte, der vidste.
Han fortalte også, at mange kalder de Olympiske Lege for Olympiaden, men Olympiaden er perioden på fire år mellem de Olympiske Lege.
Hasse har i en række år arbejdet som frivillig for Danmarks Idræts-Forbunds museum, der har til formål at indsamle og formidle materiale om sport med fokus på OL-legene, DM-, EM- og VM mesterskaber.
Han fortalte om dette spændende arbejde og om hvordan man efterhånden havde fået samlet flere tusinde genstande lige fra medaljer, diplomer, artikler, taler og filmklip. Ja, selv kendte sportsfolks sko, støvler og indmarchtøj fra olympiske lege havde man indsamlet.
Så Hasse mente nok, at selv den mest videbegærlige sportsfanatiker kunne få sin lyst styret i jagten på dansk idrætshistorie.

Folk lytter opmærksomt
Sportsfolk med tilknytning til Sydhavnen
Hasse fortalte herefter om en række sportsfolk, som havde haft tilknytning til Sydhavnen.
For mange af dem kunne Hasse supplere med små anekdoter, som vi ikke fik nedskrevet, så her skal vi bare nævne nogle få af disse sportsfolk.
Boksning
Henning Jørgensen boede på Scandiagade og blev både Nordisk og dansk mester og deltog flere gange på landsholdet.
Hans Boesen boede på Händelsvej og var flere gange på landsholdet. I dag er han næstformand i DABU.
Jørgen Johansen, der boede på Hammelstrupvej vandt også meget, hvor det største var, da han blev Europamester 1952.
Kajak og roning
Brødrene Kaj og Vagn Schmidt boede på Glucksvej og vandt mange gange i kajak, men deres største bedrift var nok deltagelsen ved OL 1960 i Rom, hvor det blev til en femteplads i finalen.
Mere kendt er måske GULDFIRERE roning, hvor Kurt Helmut og ikke mindst Erik Petersen deltog i mange internationale konkurrencer. Blandt andet deltog de ved OL i Tokio 1964. Erik boede på Borgmester Christiansens Gade og Kurt boede også i SV, men Hasse kunne ikke huske adressen. Søren Sol Meyer kunne huske, at der boede et ægtepar Helmuth på 2. sal i sin barndoms opgang.
Erik Petersen var også mødt frem til vores foredrag.
Lejf Mortensen slider sig op over en bakketop. Par nr. 7 (Evan Klamer og Kay Verner Nielsen) kører æresrunden efter et 6-dages løb.
Cykling
Sydhavnen har haft mange cykelryttere, hvor kun nogle få skal nævnes.
Evan Klamer boede på Sjælør Boulevard og deltog i OL 1948 i London, men er nok mere kendt som den ene halvdel af par nr. 7 i de tidligere så populære seksdagesløb. Kay Verner Nielsen vandt i alt 14 6-dages løb – de fleste sammen med Palle Løkke Jensen (gift med Rick Van Steenbergens datter).
Ole Pingel boede også på Sjælør Boulevard og deltog ved OL 1960 i Rom.
Leif Mortensen boede på Ellebjergvej og vandt OL sølv i Mexico 1968, blev VM 1969 Brno og fik 2 år senere VM sølv i 1970.
Fodbold
Vores lokale fodboldklub Frem har forstret mange talenter, hvor en del har været landsholdsspillere.
Finn Bøje, der havde boet på Stradellasvej (og som var gæst ved foredraget) havde også været udtaget til landsholdet.
Ib Eskildsen, der havde boet på Borgbjergsvej var en anden landsholdsspiller.
Ligeledes fik vi historien om Erling Vidstein, der havde boet på Ernst Kapersvej og allerede som 17 årig (1962) var blevet professionel i Spanien.
Herudover fik vi historier om brydere, roere og andre, som vi springer over her. På et tidspunkt vil KELA dog prøve at lave en samlet fortegnelse over kendte Sportsfolk med relation til Sydhavnen og lægge det ind på hjemmesiden i menu: Kendte sportsfolk i SV.

Hasse fortalte også om kricket, som har været ret populært i Sydhavnen.
Hasse som sportsmand
Som nævnt i indledningen opdagede vi pludselig, at Hasse selv havde været aktiv elite sportsmand. Han var dog for beskeden til at uddybe det under sit foredrag.
Efterfølgende har han dog været så venlig at sende følgende oplysninger om sine bedrifter:
8 Danske DIF mesterskaber
1 Nordisk Mesterskab
Deltagelse ved VM i 1979 i Korea, hvor han fik en 13. plads
4 danske rekorder på 300m fri riffel.
Hasse har derudover deltaget på landsholdet 1969-1982 i en række skydediscipliner, blandt andet Luftriffel 10m, Standard riffel, og Fri riffel.

Skytterne som var udtaget til OL 1976 i Montreal. Hasse står yderst til venstre.
Vigtige adresser
Hvis man vil vide mere kan man kontakte Danmark Idrætsforbunds Museum i Idrættens Hus på Brøndby Stadion. Der er ikke offentlig adgang til museumssamlingerne, men “Hall of Fame” og mindre udstillinger kan ses i Idrættens Hus efter aftale.
Indtil videre kører museet alene som et digitalt museum, da DIF ikke råder over den fornødne plads til et fysisk museum.
Jan Arnt introducerede og takkede aftenens foredragsholder Hasse Greis Persson for et spændende foredrag.