Af Søren Sol Meyer og Jan Arnt november 2018
Sammen med John Kassinger fra boldklubben FREM havde vi den 6. november arrangeret besøg hos FREM i Valby Idrætspark, hvor vi fik en god oplevelse og blev meget klogere på vores lokale fodboldhold og ikke mindst klubbens historie.
Et tidligere storhold, der i mange år lå i toppen af 1. division, som dengang var den bedste række.
I dag ligger FREM hverken i superligaen eller 1. division, men i 2. division øst, hvor de ligger pænt i midten.
På billedet ser du fra venstre, John Kassinger fra Frem og Bjarne Weyhe fra Arkivet.
Har 132 år på bagen
Efter en kort velkomst blev vi bænket og nød klubbens berømte FREM gryde, der blev serveret på porcelænstallerkner med FREM’s logo, hvor man kan se, at klubben allerede startede i 1886. KELA startede først 1986, altså 100 år senere, så Lokalhistorisk Arkiv er kun lilleputter i forhold til FREM , der i øvrigt også er København Kommunes næstældste boldklub.
Allerede under maden blev der fortalt historier om gamle dage, og om dengang FREM var en virkelig storklub, og hvor mange af os gamle drenge (født mellem 1940-1970) spillede i klubben eller i en af de andre boldklubber i Valby Idrætspark, hvor Fremad Valby og Als Frederiksholm også havde mange gode hold.
Under velkomsten fortalte Kassinger blandt andet, at klubben oprindelig var startet på Østerbro Fælled som en kricketklub. Men Interessen for fodbold var stigende, så allerede få år efter omfattede klubben også en fodboldafdeling.
I takt med at klubben fik flere medlemmer blev det nødvendigt at flytte, så i 1905 flyttede Frem til Bavnehøjs baner på Enghavevej, der dengang bare var en landevej med marker omkring. I dag ligger Bavnehøj svømmebad, hvor de tidligere boldbaner lå.
Da det også blev for småt i Bavnehøj, flyttede klubben under krigen i 1942 ud til den helt nyanlagte Valby Idrætspark, hvor de så siden har huseret.
Godt sammenhold og A-landsholdet
Finn Bøje fortalte herefter om sine mange år i FREM, hvor han allerede i 1950’erne startede som lille knægt. Han viste hurtigt talent og spillede ofte på midtbanen som en solid centerhalf. Han spillede både på førsteholdet som lilleput, dreng, junior, yngling og senior. Så han var med hele vejen og sagde på et tidspunkt, at det han næsten bedst huskede var det gode sammenhold.
Finn nåede også at komme på ungdomslandsholdet, og da der var krise og konkurs i 1993 overtog han trænertjansen sammen med Per Wind.
Hans holdkammerat Flemming Ahlberg spillede i hvert fald på A-landsholdet og mange af holdkammeraterne spillede på forskellige udvalgte hold. Flemming havde den store ære at blive kåret som Danmarks bedste boldspiller i 1976 og opnåede at spille 33 A-landskampe.
Lars Larsen fortalte også om sin tid på FREM’s 1. seniorhold samt om sin tid på A-landsholdet, hvor han efter den første udenlandstur havde fået flyskræk. Herefter måtte han tage toget, når landsholdet skulle spille i udlandet, hvilket selvfølgelig var besværligt. Men til gengæld også gav ham nogle andre oplevelser. Lars nåede at spille hele 514 kampe for FREM, hvilket kun er overgået af Per Wind, der vogtede FREM mål i hele 590 kampe, som er klubrekord. Til gengæld nåede Lars at spille 22 A-landskampe.
Mikkel Andersson fortalte levende om at være halvprofessionel i FREM. Mikkel spillede på samme plads som Barcelonas stjerne Lionel Messi, og har lidt af samme spillestil, hvorfor han af mange bliver kaldt for ”Sydhavnens Messi”. Og selv om han spiller højre innerwing, så har han altid nr. 2 på sin spillertrøje. Fodboldspillere kan jo være ret overtroiske.
Hvem er den bedste?
Hvem er den bedste frem spiller nogensinde? Nok svært at blive enige, men mange ude i klubben siger, at de fire helt store gennem tiderne har været Pauli Jørgensen, Lange John Hansen, Lars Larsen og Flemming Ahlberg.
Fremtid
Klubbens formand Per Jacobsen sluttede af med at fortælle om klubbens forventninger og udvikling af Valby Idrætspark. Og selv om klubben har været i gennem mange kriser og gået konkurs både i 1993 og 2010, så mente Per at fremtiden tegnede lys for boldklubben.
Han vurderede også at Københavns kommune snart ville starte opførelsen af et nyt og bedre stadion.
Det er vi mange der håber, så med dette håb takker vi for en virkelig fin aften ude hos boldklubben FREM.
PS
Klubben gav KELA et eksemplar af FREM’s jubilæumsbog ”FREM 125 år” og hvor der på omslaget står” Vi gi’r aldrig op”.
Sådan, for selvfølgelig giver man ikke op, når man har en passion. Bogen fortæller ærligt om op- og nedture og suppleres af mange fotos. Her kan man blandt andet læse, at FREM er blevet dansk mester seks gange, senest i 1944. Derudover er det blevet til ni sølvmedaljer og seks bronze, hvor den seneste var i 1992, altså året før den første konkurs.
Bogen er velskrevet og kan varmt anbefales.
FREM’s 1. seniorhold 1970. Nederste række fra venstre: Angriber Ole Mørck, der senere blev en dygtig træner. Forsvarspiller ”Balle” Jensen og målmand Gurlei Nielsen samt forsvarsspillerne Bent Hovgaard og Jørn Jeppesen. Øverste række fra venstre: Midterforsvar Finn Bøje (senere træner), angriber Jan Poulsen, forsvarspiller Flemming Ahlberg (33 A-landskampe) og Hardy Hansen (B-landsholdet og vist enkelte kampe på A-landsholdet). Henning Hansen samt angriber Palle Stegler. Jan Poulsen var assistenttræner i 1992 og med til at blive Europamester i 1992. Henning var søn af den legendariske ”Lange” John Hansen, som i mange år var professionel spiller i Italien, hvor han spillede i Juventus og Lazio.
Finn Bøje header et flot mål. I 1993 da FREM rykkede ned i Danmarksserien måtte Finn Bøje og Per Wind overtage trænertjansen
Øverste række fra venstre: Verner, xx, Jørgen Rasmussen (fætter til Fritz), Fritz Gronemann (søn af den legendariske Harald Gronemann). Martinsen og xx.
Midterste række: I midten Finn Bøje og Jørn Jeppesen til højre