Brandmuseet

Besøg på Vesterbro Brandstation d. 29 oktober 2019.
Af Hasse G Persson

Stigevogn tilhører Hovedstadens Beredskab

KELAs oprindelige ønske var, at vi skulle have en rundvisning på brandstationen denne dag. Alle der kommer fra SV har jo passeret brandstationen hundredvis af gange, men det har kun været de færreste forundt at se den indefra.

Som sagt ”gik vi efter” en rundvisning på brandstationen, men det ønske gik ikke helt efter ”planen”. Flere datoer havde været på spil i forbindelse med et besøg, som endte med at blive d. 29 oktober.
Årsagen til at det netop blev den dag skyldtes, at man ud over vores besøg også havde planlagt et lidt specielt arrangement, som Tim Simonsen fra Beredskabet synes, at KELA skulle opleve og tage del i.

En nu pensioneret Mercedes entusiast, Bjarne Hørbye, var tidligere på året blevet informeret om at ”resterne” af en Mercedes Benz 220 fra 1961, som Københavns Brandvæsens brandinspektør havde benyttet i mange år, var på nippet til at blive skrottet.
Den har efter sigende haft en noget omtumlet tilværelse og var efter aktiv tjeneste blevet opmagasineret (hvilket havde taget hårdt på den) i h.h.v. Brabrand – Aarhus – Åbyhøj – Oksbøl – og nu i fornem ”ny” udgave i Ringsted.

I 2013 havde Københavns Brandvæsen taget P1 ”hjem” for at få den renoveret. Den påbegyndte renovering stoppede imidlertid på grund af den sædvanlige udfordring for et sådan projekt – pengemangel. Denne Mercedes var tjenestevognen, som bl.a. den legendariske Gunnar Haurum kørte igennem de år, hvor han var brandinspektør ved Kbh. Brandvæsen.

Mercedesen havde været skilt ad i atomer og havde gennemgået en total renovering af Bjarne Hørbye. Alt var bragt tilbage til vognens oprindelige udseende i 1960´erne, indvendig som udvendig, og det var netop det, der skulle ”afsløres” ved denne seance.

Er der en lille klokke, der ringer ved navnet Haurum, så skyldes det at Gunnar Haurum er far til Carsten Haurum – sidstnævnte er forhenværende landsholdsspiller i håndbold samt tidligere direktør i Københavns Kommunes kultur- og fritidsforvaltning.
Familien Haurum var i øvrigt, ved den givne anledning, inviteret til afsløringen af den istandsatte Mercedes.

P1 (med tilladelse fra PingvinNyt.dk 2020-02-12) foto af Jørgen Kjær, motorredaktør

Således flyttet fra sin tidligere adresse på Dæmningens Brandstation Hansstedvej i Valby. En spændende, fascinerende og anderledes aften hvor frivillige pensionerede brandfolk viste rundt og fortalte om Københavns Brandvæsenets (i dag Hovedstadens Beredskab) over 300 år lange historie.

Foto: Heinrich Nielsen

Pudsigt nok så faldt vores besøg næsten på stationens 90 års fødselsdag, d. 1. november (1929).
Vi kan fra KELA varmt anbefale et besøg (og især med børn) på Brandmuseet.

  • Billede fra Brandmuseet
  • Billede fra Brandmuseet
  • Billede fra Brandmuseet
  • Billede fra Brandmuseet
  • Billede fra Brandmuseet


Resterende billeder v/Hasse Greis Persson tilhører Kongens Enghave Lokalhistoriske Arkiv.

Copyright © 2020
Material published on this website is protected by copyright.
Gengivelse af materialet er kun tilladt efter forudgående aftale og med tydelig kildeangivelse.

.ugb-521bbe6 hr.ugb-divider__hr{width:100% !important;margin-left:auto !important;margin-right:auto !important}

Udbred kendskabet til Arkivet.