Byvandring i Bavnehøj

Byvandring i Bavnehøj Kvarteret 18. august 2014.

Af Jan Arnt

Arrangør: Kongens Enghave Lokalhistoriske Arkiv – ved Jan Arnt og Jørgen Topp. Guide Axel Albinussen.

Foreningen havde arrangeret en byvandring rundt i Bavnehøj Kvarteret, hvor guide var den tidligere Sydhavnsbisse Axel Albinussen født 1937.

1. På hjørnet af Tranehavevej og Johan Kellers Vej  (alle foto Jan Arnt)
Hjørnet Tranehavevej og Johan Kellers Vej. (fotos Jan Arnt)

Som dreng voksede han op på H. V. Roldstedsvej 11, og som ung mand flyttede han hen på Natalie Zahles Vej. Han kender derfor husene og gaderne, og så husker han som en elefant. Som dreng var han en rod; men en opfindsom rod, der fandt på en masse tossesteger. Om dette, og sin (fattige) opvækst, fortalte Axel, mens han ivrigt pegede på de forskellige vinduer og fortalte om personerne, der boede der tilbage i 40’erne og 50’erne.

Turen startede ved Netto ved Sydhavn Station, som slet ikke fandtes dengang. Axel fortalte i stedet om den gamle jernbaneviadukt, gastoget ”gasseren”, og de små butikker i de lave bygninger, der nu er revet ned. Han fortalte også, at der havde ligget kolonihaver, der hvor den store trekantede græsplæne med ishus senere blev anlagt ud for boligblokken Dybbølhus på Ernst Kapers Vej. Boligblokken blev dengang kaldt Jødehuset, da der efter krigen boede en del jøder.

Turen gik langsomt op ad Tranehavevej og sluttede ud for Bavnehøj Skole fra 1930, hvor Axel fortalte om de gamle lærere, som han ikke kunne lide undtagen Børge Larsen.

Han fortalte også, at skolen under krigen havde fungeret som opbevaringssted for mange tyske krigsfanger, der sad på skolemuren og tiggede mad. Det førte til forskellige historier om stikkere og modstandsfolk, som havde boet i kvarteret, hvor stikkerne og tyskertøsene blev hentet maj 1945 og fik ”kærligheden” at føle. Jo, Axel fortalte levende om Bavnehøj kvarteret og fik en velfortjent applaus.


Udbred kendskabet til Arkivet.