Københavns Rådhus

Rundvisning på Københavns Rådhus

Tekst Jan Arnt. Web Søren Sol Meyer

Arrangør: Kongens Enghave Lokalhistoriske Arkiv v/ Bjarne Weyhe. Turguide Finn Rudaizky, Københavns Borgerrepræsentation og medlem af Lokalhistorisk Arkiv. Rundvisning 4. december 2014.

I løbet af 2014 har Lokalhistorisk Arkiv haft flere udbytterige rundvisninger i vores egen bydel. På årets sidste ”bytur” havde vi valgt at rykke helt ind i hjertet af København, nemlig en rundvisning på selve Københavns Rådhus.

Rundvisningen var specielt tilrettelagt for os. Således havde personalet fundet arkivalier i form af breve og tegninger om Kongens Enghave frem, som de havde lagt på de lange borde i KØBENHAVNS STADSARKIV.

Vi kunne derfor se de første skitser og arkitekttegninger for bydelens udvikling. Vi kunne også læse et par håndskrevne breve, som folk opvokset i Sydhavnen har skrevet om deres opvækst. Fattigbøgerne kunne vi også bladre i, og en enkelt af vores deltagere kunne finde sin egen familie. Tankevækkende.

Til orientering kan oplyses at Stadsarkivet på rådhuset er stedet, hvor man kan finde næsten alt om Københavns udvikling og byens befolkning. Blandt andet kan man finde gamle eksamensbeviser og udtalelser. Du kan også finde dit eget, hvis du tør!

Vi, i øvrigt 30 fremmødte, kom også op på Rådhusbiblioteket, der har til huse i nogle smukke fredede lokaler med indbyggede reoler, hvor bøger, dokumenter og tidskrifter fylder godt op. Vi hørte at der i alt er omkring 30.000 værker, der især har fokus på byens historie, topografi, jura og kommunalforvaltning.

Finn Rudaizky var på den sidste del af turen vores guide. I Borgerrepræsentationens store sal, blev vi bænket, hvorefter Finn fortalte anekdoter om sin tid i borgerrepræsentation. Han fortalte også, at Rådhusbiblioteket var lukningstruet, da kommunens regnedrenge mente at man kunne spare lidt over en million ved at flytte samlingen over på Hovedbiblioteket, hvor der i øvrigt ikke er plads. Helt nonsens og urealistisk i den virkelige verden.

Som afslutning fik vi laksemad og rådhuspandekager. En værdig måde at runde turen og året af på.

Tak til Bjarne og Finn for en spændende og udbytterig rundvisning.

 


Udbred kendskabet til Arkivet.