Susan – En Sydhavnsbisse

Susan – En Sydhavnsbisse

Tekst Jan Arnt – Web Søren Sol Meyer.

Et arbejderkvarter i københavnerbydelen Sydhavnen danner baggrund for skolepigen Susans liv frem mod hendes konfirmation i 1965. Susan er en frisk og ansvarsfuld pige med ben i næsen og mod på livet.

Siden 2012 er udkommet 3 erindringsbøger om Sydhavnen skrevet af mænd. Nu har også en kvinde meldt sig på banen og skrevet sine erindringer, hvor en del af disse handler om hendes opvækst i Sydhavnens bavnehøjkvarter fra hun var otte år og frem til hendes konfirmation i 1965.

Bogen hedder ”Susan – en sydhavnsbisse”. Susan, alias forfatteren Susanne Borg Pedersen, fortæller i bogen om sin skoletid og forholdet til sine veninder, hvor der ind i mellem opstod skærmydsler. Hun fortæller også om sine kærester og om familien, hvorved man få et fint indblik i tiden med detaljer om tøj, mad og om flere af hendes lærere på Bavnehøj Skole.
Susanne blev senere selv skolelærer, hvorfor det er interessant at læse hendes erindringer om datiden undervisere, hvor især frk. Kolding ikke får topkarakter.

Susan ville gerne være en pige, som også drengene respekterer som deres ligemand, eller ligekvinde, skulle man måske sige. Herlig er derfor hendes historie om, at hun sammen med tre ældre drenge konkurrerede om hvem der kunne sidde længst i en røgfyldt hule. De sidste to er Susan og den noget ældre Flemming, men desværre må Susan give op få sekunder før Flemming. Da de efterfølgende ligger og gisper efter luft, siger Flemming: Godt gået Susan – du har bestået prøven.

I denne ”røg” historie og i flere andre af hendes erindringer fornemmer man, at Susan ikke giver op for bollemælk og fremfor alt ønsker respekt for at være den hun er. Hun er en stolt pige, men også en givende.

Bogen er Susannes debut som forfatter og kan anbefales til alle med interesse for erindringshistorier, selv om denne, som forfatteren selv oplyser mere er en autofiktion, da ca. 80 % i bogen er hvad hun kan huske og resten er opdigtet.

Bogen kan købes på Kongens Enghave Lokalhistoriske Arkiv for kr. 239,-

Åbningstider :
1. og 3. mandag i måneden fra kl. 15:00 til kl. 17:00 undtagen helligdage og i sommer- og juleferie.
Torsdag kun efter aftale.
Tlf.: 33 66 84 37
Email: sydhavnen@outlook.dk


Udbred kendskabet til Arkivet.