Havebyen Mozart

Havebyen Mozart – et paradis

Gennemsnitsbedømmelse:

Af Søren Sol Meyer og Jan Arnt – januar og oktober 2019
I samarbejde med Heinrich Nielsen og de gamle Mozartsbørn.



KELA havde en januardag her i 2019 inviteret til rundbordssamtale med syv personer, der alle er opvokset i Havebyen Mozart i 1950’erne og 60’erne. Og det var lige det vi skulle tale om. 

Allerede inden vi havde fået mikrofonen på plads, var flere af dem enige om at havebyen bare havde været ”Paradis på Jord”. En enkel dristede sig dog til at indskyde, at der naturligvis også havde været problemer, og at det ikke altid var lige sjovt at komme hjem om aftenen, hvor der stort set var bælgmørkt på de smalle og ujævne veje. 

Hør de gamle Mozartsbørn fortælle om livet i de små haveforeningshuse, hvor Københavns Kommune dengang kunne opsige lejemålet med kun 3 måneders varsel. 
Det påvirkede selvfølgeligt forældrenes frygt for at blive smidt på gaden, men det mærkede børnene ikke. De legede bare i de mange haver og i de åbne arealer, der omgav havebyen. 

Sydhavnens mange haveforeninger var oprindelig steder, hvor man kun måtte bo i sommerhalvåret, hvilket beboerne nu så stort på. Men Havebyen Mozart var anderledes, da den fra starten blev opført med tilladelse til at beboerne lovligt måtte bo her hele året – faktisk skulle man bo her hele året. Det er derfor den blev døbt Havebyen og ikke Haveforening som de andre. 

Mange af Sydhavnens haveforeninger er også ældre end Havebyen Mozart, som først blev anlagt i 1948, hvorfor det er den yngste. 
Oprindeligt blev der opført 79 huse, men i forbindelse med byggeriet af General Motors og etablering af misbrugscenteret blev 2 huse fjernet, så der nu kun 77 huse tilbage.

Den større haveforening H/F Frederikshøj ligger klods op ad Havebyen Mozart, og mange ved ikke rigtigt, hvor grænsen mellem de to foreninger er. Men vi fik forklaret, at det præcis var ved bommen, og hvor de gamle tilgroede jernbanespor stadig ligger. Det er også her det ældgamle vandskel mod Kalveboderne har ligget.

Vi snakkede om de havde været havebisser dengang. Hør selv i programmet hvad de svarer – og hør dem også fortælle om købmanden, spøjse naboer og om hvordan man lagde asfalt på vejene og hvordan de opførte deres egen ungdomsklub. 

Programmet er på 1 time og 3 minutter, men fyldt med små finurlige erindringer, så sæt dig godt til rette og nyd det. 

Hvis du vil vide mere om Havebyen Mozart har vi i 2018 skrevet referat af et foredrag af Heinrich Nielsen, som er vokset op i havebyen i 1950’erne og 60’erne.  
Se det her.


Se også teaseren:
Jan Arnt og Søren Sol Meyers besøg i Havebyen Mozart, 27. maj 2018.

Produceren af filmen kalder overskriften på teaseren for Haveforeningen Mozart.
Det er rettelig Havebyen Mozart. 🙂 “Sorry” 🙂


Copyright © 2019
Material published on this website is protected by copyright.
Gengivelse af materialet er kun tilladt efter forudgående aftale og med tydelig kildeangivelse.