Bestyrelsen beretning
Generalforsamling 24. april 2017
Beretning er for perioden april 2016 til april 2017
Af Jan Arnt
Så nåede vi Generalforsamling nr. 31 for KELA.
Foreningen vokser
Vores medlemstal stiger støt. Ved udgangen af sidste år havde vi 146 medlemmer heraf 27 nye. Her i 2017 har vi fået 21 nye medlemmer.
Det er da også de bedste tal i KELA’s nu 31 årige historie.

Årets aktiviteter
Året har været præget af travlhed og mange aktiviteter, hvor nogle af de vigtigste kort skal omtales:
1. KELA’s 30 års jubilæum
Jubilæet holdt vi den 11. april 2016 og der dukkede ikke mindre end 200 gæster op til en festlig dag.
Til dagen havde vi blandt andet arrangeret maleriudstilling om vores egne malerier af Rudolf Helfrich samt skrevet et hæfte på om vores ”Hemmelige Malerier”.
Vi havde også fået tid til at skrive et jubilæumshæfte på 48 sider om KELA’s første 30 år, som blev solgt pænt godt på selve dagen. Vi præsenterede også en billedkavalkade med nye og gamle fotos, der kørte på storskærmen. En stor Sydhavns Quiz havde vi også lagt oven i, så det var et vellykket jubilæum.
2. Historiske Dage
Både i april 2016 0g 2017 deltog vi i de Historiske dage i Øksnehallen, hvor vi sammen med SLAK havde en stand, hvor vi viste gamle kort og billeder fra Sydhavnen. Vi får talt med de andre foreninger, og i år optog Vesterbro en film, hvor vi fortalte om Sydhavnen.
Jannie, Jan, Finn, Jørn og Jørgen passede KELA’s stand.
2. Byvandring
Vi havde kun en byvandring i år. Her besøgte vi AKB karré 1 og 2 mellem Hørdumsgade/ P. Knudsens Gade. Det er jo bydelens to ældste karréer opført 1915-16. Bagefter besøgte vi karré 15 og 16 som blev opført lige efter krigen i 1945 til 47.
Bjarne Weyhe, Gert Luthmann og Liebst stod for arrangementet, hvor 51 var mødt frem. Vi startede hvor bager Ole Jacobsen i sin tid havde sin bagerbutik på hjørnet af Hørdumsgade/Enghavevej, hvor bager Jacobsens barnebarn, Susanne Jacobsen fortalte lidt om livet i bagerbutikken og beboelsen bag butikken. I dag er der Cafe med dansk/marokkanske ejere og på væggene hænger gamle foto, som ejerne har fået hos KELA.
4. Fængselsmuseet på Vestre Fængsel
To gange i maj havde vi udflugt til Vestre fængsels museum, som begge var arrangeret af Gert Luthmann.
5. Foredrag
Her huskes nok bedst foredraget i januar, hvor Per Gustafsson fortalte om spejderlivet i SV samt om livet i gården og på Ellebjerg skole i 1950’erne. Per bliver også kaldt Per Spillemand, og havde taget sin guitar med, så foredraget blev ledsaget af musik og sang.
Et andet spændende foredrag var i februar, hvor Hasse Persson fortalte om Elitesport med tilknytning til Sydhavnen.
Meget mere om dette kan læses på vores hjemmeside.
6. Beboerbladet
Også i år havde undertegnede på KELA’s vegne skrevet artikler til beboerbladet, der udsendes i over 3200 eksemplarer i Sydhavnen. Artiklerne har blandt andet handlet om Scandiagade inkl. de berygtede Scandia bisser.
Der har også været skrevet OM Brugsgården og Anker Jørgensen, ligesom der har været fokus på Sydhavnens gamle havnekiosker. Også Sydhavnens popgruppe fra 1960’erne The Angels har der været fokus på, så emnerne har været meget spredte. Beboerbladet er desværre stoppet for et par måneder siden.
7. Nyt Logo
KELA har fået nyt logo, som er udført af Per Echardt Hansen med motiv af Karens Minde, hvor vi tidligere havde en skitse af en fiskekutter.

8. Hjemmesiden og Databasen
Hjemmesiden og Facebook side udbygges konstant. Gå ind og læs den, da der løbende lægges historier og oplysningen ind på siden. Derudover bruger vi en masse tid på den manuelle arkivering, og en masse tid til den digitale arkivering på hjemmesiden og ikke mindst på den fælles Database, så også eftertiden kan lære lidt om Sydhavnen og lokalhistorien.
9. Hjemmeside og erindringer
En af de ting vi er optaget af er, at kunne formidle erindringshistorier, som kan lægges ind på vores hjemmeside. Det er især Søren Sol og undertegnede, der har stået for dette.
Meget mere kan læses på hjemmesiden, så her skal bare omtales nogle få historier, som er lagt ind i år.
Per Echardt-Hansen, der er opvokset i Brugsgården, har skrevet om musikken i han barndomshjem og ikke mindst om sin far dirigenten Eifred Eckart-Hansen.
Sven-Erik Spotlow har skrevet en sjov historie om, hvordan han som dreng ud for Skraldemandskroen samlede hestepærer op i en zinkspand og solgte en fyldt spand for 5 øre til folk med kolonihave.
Mona Christensen har skrevet om sin lejlighed i Bavnehøjkvarteret, hvor huslejen i 1955 var på sølle kr. 71,21 pr. måned. Men det var mange penge dengang for en almindelig arbejderfamilie. Mona skriver også om skolelærer Asta Nielsen på Bavnehøj skole, der forskelsbehandlede børnene på basis af om de kom fra et fattigt hjem eller det modsatte.
Så hermed en opfordring:
Send Jeres erindringer ind til os… så vil vi løbende redigere og lægge dem ind på hjemmesiden.
10. Sydhavnsfilm
Vi er også ved at lave en Film om Sydhavnen.
Finn Finnini og Henning Scorsese vil fortælle mere om dette efter generalforsamlingen.
11. Sommer og julefrokost
Endelig skal nævnes vores Sommerfrokost i juni, som blev holdt i Bådklubben SYD og vores Julefrokost, som blev afholdt her på Karens Minde.
Som sædvanlig var det super hyggeligt og sjovt.
12. SORG har vi også haft
Måske en gang om måneden hører vi herinde på Arkivet om en gammel barndomsven fra gården/skolen, der er død eller alvorlig syg. Det er trist hver gang.
Utrolig trist var, da vi hørte at Ester Rasmussen blev syg og døde her i begyndelsen af 2017.
Ester var et meget fint og dannet menneske, der kun ville det gode. Samtidig var hun et af Arkivets mest trofaste, der i årevis har hjulpet med Arkiv arbejde.

- Æret være ESTER’s MINDE
13. Den faste stab
Indledningsvis skal jeg nævne, at ALLE i den faste stab gør et fantastisk arbejde. Men nogle er alligevel mere flittige, hvorfor jeg hermed uddeler den gule førertrøje til Søren Sol og den grønne pointtrøje Bjarne Weyhe, og så kan Jørgen Bøtcher og Hubert kæmpe om den prikkede bjergtrøje.
På spindesiden vil jeg også fremhæve Jannie og Karin, da de begge har ført lidt ØSTROGENE toner ind i Arkivets til tider fremherskende TESTOSTERONE mandehørm. Og Søde Lizzie – dig kan vi slet ikke undvære. Tak for din altid dejlige udstråling.

Vores formand Jørgen Topp Lassen gennem 12 år har valgt at stoppe som formand. Personligt vil jeg gerne sige stor tak til Jørgens meget menneskelige måde at have kørt foreningen op fra under 50 medlemmer til i dag med over 150 betalende medlemmer.
Tak Jørgen.
Karens Dag – skal vi lave vores egen?
Vi har i mange år deltaget i det fælles arrangement på dagen, men det er STOPPET.
Vi havde ellers lige indkøbt en pavillon, som vi opstillede i gården på Karens Minde. Det gik godt, vi havde en del besøgende der deltog i vores Sydhavns Quiz, så vores udstilling og købte vores bøger, Dvd, plakat og postkort.
I bestyrelsen har vi drøftet om vi skal lave vores egen KELA dag.
Hvad syntes I, og er der evt. nogle der vil hjælpe?
Byvandringer og Foredrag
Til sidst vil Bestyrelsen opfordre Jer alle til at hjælpe og komme med input til nye byvandringer, så vi kan høre nye ting og besøger nye gårde og haveforeningerne.
Også andre forslag modtages med kyshåndtiltag, så KELA fortsat kan vokse
… og stadig kan tilbyde medlemmerne nogle gode oplevelser.
Med disse ord takker jeg … ordet er herefter frit.
Kgs. Enghave Lokalhistoriske Arkiv/KELA
Jan Arnt