Juli

Vestre Fængsel – 2450 SV.

Vigerslev Allé 1 D, 2450 København SV.

Den 9. november 1891 vedtog borgerrepræsentationen, at der skulle opføres et fængsel på Vestre Fælled i byens sydvestkvarter med plads til 316 indsatte; for en sum af 1.350.000 kr,-

Stadsarkitekt Ludvig Fenger stod for tegningerne af fængselsbygningerne, og i 1892 påbegyndte man arbejdet af den planlagte korsformerede 4-etagers bygning. Vestre Fængsel stod færdigbygget på Vigerslev Allé den 19. august 1895.

I 1918 bliver Vestre Fængsel udvidet med yderligere 166 pladser til mænd og 80 pladser til kvinder samt en sygeafdeling med plads til yderligere 24 kvinder.

Under besættelsen under 2. verdenskrig blev mange sabotører indsat i Vestre Fængsel, inden de blev overført til Frøslevlejren eller en tysk koncentrationslejr.

Hvidstengruppens mandlige medlemmer blev den 23. maj 1944 overført fra statsfængslet Horserød til Vestre fængsel hvor de sad til de blev stillet for en tysk krigsret i Dagmarhus.

På Vestre Fængsel blev der i 2001 oprettet en afsoningsafdeling for negativt stærkt styrende indsatte, hvilket primært drejede sig om indsatte med relation til Hells Angels. I dag er afdelingen dog for indsatte tilknyttet den rivaliserende rockerklub Bandidos. De indsatte på afdelingerne er afsondret fra fængslets øvrige indsatte, men har indbyrdes fællesskab.

Fængslet, har et meget spændende museum, som kun kan besøges efter aftale. Museet drives af frivillige, som tidligere har været ansat ved Københavns Fængsler. Fængselsmuseet fortæller historien om det københavnske fængselsvæsen fra 1662 til i dag.

Vestre fængsel er fortsat arresthus for det storkøbenhavnske område.

Venligst, Søren Sol Meyer /


Udbred kendskabet til Arkivet.