Fiskerhavnen – Sydhavnen

Web og tekst: Søren Sol Meyer & Jan Arnt – KELA
Farvefotos af Christian Hansen
Sort/hvide fotos af J. Spiegelhauer

Træ forneden og plastplader foroven – samt en skøn svensk gårdhund.

Kgs. Enghave Lokalhistoriske Arkiv (KELA) modtager jævnligt fotos fra det gamle Sydhavnen, hvor nogle få bliver digitaliseret og lagt ind på hjemmesiden. De fleste arkiveres i skuffer og reoler, hvor de samler støv. Men de gemmes dog, så lokalhistorisk interesserede personer også i fremtiden kan finde og lære af dem. 

I KELA har vi flere gange talt med Sydhavnens bibliotek om at lave nogle små særudstillinger, men oftest bliver det ved snakken. Men denne gang er lykkens gang og det har resulteret i, at vi i samarbejde med Sydhavnens Bibliotek har lavet en lille fotoudstilling fra Sydhavnens spændende Fiskerhavn. En havn som i øvrigt nu er truet af et nybyggeri.

Så spørgsmålet er, hvor længe vi endnu kan glæde os over det farvestrålende og lidt anderledes bymiljø uden høje huse og beton. Men så kan vi i det mindste glæde os over de gamle fotos af et autentisk og mytologisk miljø i den gamle Sydhavn!

De viste farvefotos af de nedslidte træhuse er taget af Christian Hansen i år 2000. Christian er også kunstmaler og de viste fotos har tidligere været vist på Galleri Gerley på Vandkunsten i København.

De sort/hvide fotos er taget af J. Spiegelhauer i 1977. Spiegelhauer er opvokset i Havebyen Mozart og har derfor ofte – som Chr. Hansen – gået rundt og været fascineret af de vejrbidte gamle garnhuse, de mange redskabsskure og de faldefærdige rækværker samt de små huse, hvor man indimellem var lidt i tvivl om de var beboede eller blot et skur.

Men kiggede man op og kunne se et zinkrør på toppen af det tjærede tagpaptag, så vidste man at det var en bolig, og i vinterhalvåret var man slet ikke i tvivl, da der hist og her steg en lille røgsøjle op, som røbede at bag de skæve træbrædder og en spånplade foran nogle smadrede ruder boede mennesker som du og jeg.

Stikvej F nr 37 Fiskerhavnen i Sydhavnen. Foto Chr. Hansen, år 2000.

Spiegelhauer har i sine motiver fokus på områdets menneskelighed, arbejdsglæden og ”hyggen” i de små rodede haver og maleriske træhuse. Hans billeder oser af en stilfærdig nostalgi, hvor man automatisk sættes tilbage i tiden, men på den gode måde uden stres og unødvendigt jag. 

Chr. Hansen har derimod fokus på bygningernes og materialernes langsomme forfald. Et forfald og en nedslidning, der også er til stede i hans malerier. Han har således malet en del billeder af rodfrugter, der ligger friske oppe i øverste del af lærredet og jo længere nede i billedfladen man bevæger sig, opdager man at de langsomt bliver rådne og fordærvede. 
Så slemt er det ikke med hans farvebilleder af de små huse, da han her netop søger at finde skønheden og kontrasten i det langsomme og maleriske forfald.
Chr. Hansen var i sin ungdom chauffør for gøglerne Clausen & Petersen, ligesom det var ham, der malede gøglernes farverige bil og andre værker.

Bundgarnsfisker Marius Kyed ordner garnet.

Fisker A. Johansen 1977
Fisker A Johansens skur 1977.
A. Johansen gik altid og fiksede et eller andet til huset eller den lille båd.
A. Johansen på sin favoritplads foran det klinkbeklædte hus.
Foto J. Spiegelhauer 1977.

Fiskerhavnen i Sydhavnen

Fotoserie af Chr. Hansen – år 2000                       

Fiskerhavnen i Sydhavnen blev anlagt lige efter 2. Verdenskrig og stod færdig i 1949, hvor den afløste Københavns tidligere fiskerihavn, der lå på Djævleøen nogenlunde, hvor det store butiks- og forlystelsescenter Fisketorvet ligger i dag.

Bygning af træ og asfaltpap, hvor man har lappet med eternitplader, som garanteret indeholder lidt for meget asbest. Foto: Chr. Hansen 2000.

Snart voksede et hav af redskabsskure og garnhuse op – ja, selv små ulovlige beboelseshuse – langs de små stikveje. Byggeregulativet var en by i Rusland og husene blev bygget af de materialer man kunne få fat i og havde man syv forskellige vinduer, så blev de sat i, hvor brædderne nu afsluttede. Husene blev malet i de farver, som man havde rester af i malerdåserne.
Men sjovt nok blev resultatet både malerisk og ret charmerende – ja faktisk temmelig unikt!

Desværre har man ikke vedligeholdt de mange træbygninger og plankeværker, så mange af dem er nu i forfald. Men heldigvis i et malerisk forfald, hvilket Chr. Hansen har forsøgt at indfange i sine billeder fra havnen.


Et godt håndværkertilbud. Foto Chr. Hansen, 2000
Bådhus beklædt med sort asfaltpap.
Det oprindelige sorte asfaltpap er på et tidspunkt malet flot rødt.
Her en udslidt campingvogn som første sal.
Seks hele glas af 12 mulige.
To søm kan vel erstatte en gardinstang.
Redskabshus i acceptabel stand – med terrasse.
Bundgarnsfisker i Sydhavnen ordner garn og ruser – person ukendt.
Udsigt fra fiskerhavnen, anlagt 1949 – over mod slusebygningen, opført 1903.

Copyright © 2022
Material published on this website is protected by copyright.
Gengivelse af materialet er kun tilladt efter forudgående aftale og med tydelig kildeangivelse.