Minigolfbanen Hammelstrupvej 4 – 6 – Anno 1952.
Af Jan Arnt (tekst) og Søren Sol Meyer (Web) april 2023.

Alle foto er doneret af Elly Muchardt-Pind, som er datter af Eigil og Gerda Muchardt.
Minigolfbanen Hammelstrupvej.
I 1950’erne lå der en minigolfbane og et ishus på Hammelstrupvej 4 til 6, som mange der er født i slutningen af 1940’erne eller før sikkert har hyggelige minder om.
Minigolfbanen lå på højre side af vejen efter Skraldemandskroen inkl. de små butikker og den grå villa, når man kørte ud mod Valbyparken. Efter minigolfbanen lå Tuborg depotet og derefter en villa, hvor der var indrettet farveri. Hvor minigolfbanen lå, er i dag en etageejendom med cafe og pizzabutik i stueetagen.
Både den ubebyggede grund og minigolfbanen var ejet af Eigil og Gerda Muchardt, der privat boede på Offenbachsvej 2 med udsigt direkte til Karens Minde.
Eigil Muchardt var udlært slagter og blev senere skraldemand, og endnu senere selvstændig vognmand med ikke mindre end 6 store Mercedes vogne, der kørte for Ringbilen.
Banen stod færdig i 1951
Eigil Muchardt var også aktivt medlem af Valby brevdueforening, og havde alle sine duer i et stort dueslag på den ubebyggede grund indtil han sammen med sin hustru Gerda Muchardt i 1950 besluttede, at nu skulle de være ejere af en minigolfbane, som stod færdig og spilleklar allerede året efter i 1951.
På Minigolfbanen blev der også opført et lille hus af træ, hvor der ud mod Hammelstrupvej var en luge, hvorfra der blev solgt is og lidt småslik. Ind mod minigolfbanen havde træhuset en dør, hvorfra man kunne leje køllerne og de små bolde samt naturligvis de fortrykte skemaer, så man kunne holde præcist regnskab med de forskellige deltageres point.
Minigolfen havde kun åbent i sommerperioden, hvor det til gengæld var et populært sted at gå hen på lune sommeraftener og i weekenden, udover, at der ikke var noget der hed weekend, da man jo arbejdede det meste af lørdagen frem til midten af 1960’erne.
Små minder
Personligt husker jeg kun nogle få søndage, hvor mine forældre tog mig med hen på banen, og hvor jeg naturligvis vandt, mens min lillesøster så imponeret med fra klapvognen. Forældre kunne også dengang være ret hjælpsomme, så poderne kunne føle sejrens sødme!
Pudsigt nok husker jeg, at vi bagefter gik hen til bageren på hjørnet af Wagnersvej og Hammelstrupvej, hvor min far købte rosenbrød og studenterbrød. Lidt underligt, da han jo burde have købt nogle isvafler, lidt slik eller sodavandsis i det lille ishus.
Minigolfklubben
Selv husker jeg intet om en klub, men på Facebook har Winnie Christensen skrevet, at ejerne havde oprettede en klub i minigolf og så cyklede vi rundt til de forskellige klubber og konkurrerede. Blandt andet husker Winnie en lang cykeltur til Espergærde i det skønneste solskinsvejr, hvor de spillede mod den lokale klub. Om Sydhavnen vandt eller tabte erindrer hun ikke, men husker til gengæld at flere af klubmedlemmerne blev godt skoldet af solen.
Ellys gamle minigolfkølle
Elly kan bekræfte Winnies fortælling om, at der var en minigolfklub, som hun dog ikke kan huske navnet på. Derimod kan hun huske, at klubben både havde et herre og damehold og at begge hold ivrigt deltog i flere turneringer.
Elly fortæller også, at ofte gad hun ikke spille, men at hun dog sammen med dameholdet var med i flere turneringer, hvor blandt andet også en klub ved Svanemøllen deltog.
Elly har stadig sin gamle minigolfkølle og fortæller, at der på stokken er fastgjort fem små sølvplader, hvor der på den ene står, at hun blev klubmester i 1952 samt bogstaverne MMK.
Hun erindrer ikke hvad bogstaverne står for, men mener at det måske har været initialerne på klubbens navn. På de fire andre sølvplader står, at hendes hold fik 1. præmie.
Alt har jo ende, og desværre var der planer om at bebygge hele højre side af Hammelstrupvej, hvorfor minigolfen og ishuset allerede 6-7 år senere i 1956 (måske 1957) blev nedlagt. I stedet blev opført etage ejendommen, hvor Café Rose og Pizza forretningen ligger i dag.
I vores research om den nu nedlagte minigolfbane og tilhørende klub, har vi talt med Elly Muchardt-Pind, som datter af ejerne og i åbningsåret 1950 var 12 år. Elly er opvokset på Offenbachsvej 2 og bor stadig i Sydhavnen, men nu på Hammelstrupvej i den sidste røde boligblok med udsigt ud over haveforeningen og fodboldbanerne, der dog i dag ligger skjult bag de høje træer.
Efterskrift:
Minigolfbanen er kort nævnt på vores hjemmeside i et Interview af Jørn Sørensen, SV Folkeblad 2002 5 – FREDERIKSHOLM & OMEGN I, samt Stubmøllevej/Hammelstrupvej – SV Folkeblad 1997 nr. 1. Interviewet kan læses ved besøg på Arkivet eller ved et tryk HER!
Generelt om minigolf.
Minigolfen menes at have sit udspring i USA i starten af 1900-tallet og blev i begyndelsen kaldt dværggolf. Først omkring 1950 dukkede de første minigolfbaner op i Danmark, hvorfor Hammelstrupvejs minigolfbane 1951 og tilhørende minigolfklub i 1952 var derfor med i den allerførste bølge… Og så havde klubben i Sydhavnen endda både en herre- og en dame afdeling.
I starten af 1950’erne blev sporten udøvet under navnet ”banegolf” og forhindringerne, hvor bolden skulle igennem, var idylliske vindmøller, ladeporte og eventyrfigurer. Vi kender ikke det nøjagtige antal baner i Danmark, men på www.dif.dk kan man læse, at dansk minigolf i 2022 har 32 foreninger med omkring 2.000 medlemmer og at en minigolfbane typisk har 18 huller. Danmark har også et minigolflandshold, som ved VM i 2019 fik en flot 5. plads.


Copyright © 2023
Kilde:
Notat udarbejdet på baggrund af samtaler med Elly Muchardt-Pind, der også har doneret billederne til KELA.
Copyright © 2023
Material published on this website is protected by copyright.
Gengivelse af materialet er kun tilladt efter forudgående aftale og med tydelig kildeangivelse.