HAVEFORENINGEN NY KONGENS ENGHAVE
Harald Eriksen fra SV Folkeblad 1996 – 5
Haveforeningen Ny Kongens Enghave var omkranset af villaer på Grønrisvej, Stubmøllevej, Damagervej og af Gåsebækrenden ved Valby Idrætspark. Haveforeningen havde adresse på Grønrisvej nr. 9.
Indgangen/indkørslen var en stor plankeværksport for enden af Grønrisvej. Derfra kom man lige ind på festpladsen. Når der var fest, blev der skaffet nogle musikere og opstillet et dansegulv midt på pladsen – og så blev der spillet op til dans. Ovre i højre hjørne af pladsen stod der et stort rødbrunt træskur, som blev brugt til haveforeningens fester, møder og generalforsamlinger.
Ud fra festpladsen gik der tre havegange. En af gangene (den, der lå ved siden af forsamlingshuset) førte op til Stubmøllevej ved Ellebjergvej. I den anden side af festpladsen lå der to tværgange. Den ene (C-gangen) er nu blevet til Spontinisvej. Imellem de to tværgange lå marketenderhuset – et gråt, pudset hus med varelagerrum og et udhus, hvor man havde kokslager og -salg. De to tværgange førte op til H-gangen, der nu heder Händelsvej.
Endvidere var der et par tværgange over til Damagervej.
Jeg kom herud med mine forældre i 1943. Vi boede i et »klondyke-hus« på H-gangen nær ved Stubmøllevej. Det var et grønt træhus, beklædt med tagpap udvendigt, da det var temmelig meget utæt. Også taget var utæt – især, når det regnede efter et kraftigt blæsevejr. Det skete også, at sneen, som lå deroppe, smeltede og dryppede ned igennem loftet. Så Mutter måtte hente spande, baljer eller kasseroller eller, hvad hun nu kunde finde. Når det senere blev tørvejr, måtte Fatter op og reparere og måske lægge nyt tagpap på taget.
Vi havde en ret stor have med lidt grønsager, kål, rabarber, jordbær, stikkelsbær- og solbærbuske i baghaven. De første år, vi boede der, havde vi høns, der gik i en hønsegård, også omme i baghaven. I forhaven havde vi en lille græsplæne og nogle mindre bed med radiser, gulerødder og rødbeder.
Ude på havegangen (H-gangen) kan jeg huske, at der løb en kort å tæt op ad haverne. Den begyndte oppe ved Stubmøllevej og endte lige ud for vores havelåge, hvor den fortsatte som kloak. Vores have var nummer to fra Stubmøllevej. Over for os lå Laugesens gartneri. Det lå på hjørnet af Stubmøllevej og H-gangen og (bag om nogle villaer) over til Damagervej, der også var jordvej dengang. Gartneriet havde udsalg af deres egne dyrkede frugter og grønsager. Det foregik fra et glashus oppe på Stubmøllevej. Længere nede ad H-gangen lå Børge Christiansens skraldevogns- firma. Der var jo hestevogne dengang. Børge Christiansen var Susie Christiansens far (Susie Christiansens Danseskole i klubhuset i Valby Idrætspark). På resten af H-gangen og i resten af kolonien var der- så vidt jeg husker – haver.
Nu ligger der beboelsesejendomme på begge sider af Hændelsvej (H-gangen) og en stor børnehave (Benediktegaarden) på Spontinisvej (C-gangen).
I vore dage er der ikke meget tilbage af Haveforeningen Ny Kongens Enghave. Der er kun nogle få huse nede ved Spontinisvej. Det var bare en lille beretning om en af mange de haveforeninger, der har været her i Kongens Enghave Bydel / Sydvest- kvarteret.
Foto af : Huse på Spontinisvej i 60’erne og 70’erne
Ukendt fotograf.