Sydhavnen og bilerne

Sydhavnen og bilerne

Samtale med Jørn Christiansen

Jørn Christiansen peger over på bogreolen, der står ved siden af døren ud til gangen: »De der forskelligt farvede bøger på anden hylde er historier om København. Og i en af dem – den har jeg desværre lånt ud, men jeg ved, hvor den er – er der en artikel om Sydhavnen. Den handler bl.a. om, at der var en mand, en grosserer Andersen, der i 1856 foreslog, at man lavede hele det her system om, så man fik en havn i Kgs. Enghave. Det var jo ikke andet end strandenge og vandhuller, der var dernede. Men det ville man ikke dengang, men ca. 25 år efter hans død fulgte man næsten hans forslag.

Inderhavnen var der jo ikke dengang, og sejlskibene kunne risikere at ligge i 8 dage ude på Reden – udenfor Københavns Havn – og vente på at komme ind og blive losset. Mens dampskibene fik lov til at slippe ind noget før«.

Fabrikker m.m.
JC: »Nå, men ude i Borgmester Christiansens Gade havde vi General Motors, der bl.a. samlede Chevrolet og Chrysler – om du vil kalde dem Plymoth eller Plaimoth, det må du selv om«.
Der lå nogle klunserpladser før i tiden, før General Motors og nu også medicinalfirmaet »Nomeco« kom til at ligge der. »

»Jeg mener også, at man byggede biler på Citren. Citron lå jo i Scandiagade i den bygning, hvor Medborgerhuset er nu. Jeg ved egentlig ikke, hvorfor de ikke førte Scandiagade helt igennem. Det var jo menin-gen, at den skulle føres igennem til Wagnersvej. Det blev aldrig gjort. Men det var vel, fordi børnehjemmet lå i vejen. Det er jo nok fredet. Det skulle i hvert fald ikke undre mig«.

»Børnehjemmet havde jo grunden, omtrent der hvor Fakta nu ligger. Det var en ret stor grund, de havde. Men der var jo også mange børn. Der skulle også ha’ ligget en trækirke der omkring, har jeg hørt. Men jeg ved ikke præ-cis, hvor den lå«
»Og på Borgbjergsvej, hvor »Cafe Engholm« ligger, lå der nogle lave bygninger, hvor der lå noget der hed »Strandcafen, og inde i gården lå der en politistation«.
»Nu tror jeg ikke, der er mere, jeg kan fortælle om«.
Årh – det var sandelig da også en sjat om Sydhavnens historie.

sydhavnen-og-bilerne


Udbred kendskabet til Arkivet.