Opslagstavlen

NYT OPSLAG / ´29-04-2019.
Redigeret 4. maj 2019.

Teglmesterens efterkommere på besøg

Af Søren Rød Meyer, Søren Sol Meyer og Jan Arnt, april 2019

Frederiksholms Teglværk blev oprettet af brødrene Køhler, men også familien Fritzbøger har haft stor indflydelse på driften af teglværket, hvilket vi er bekendt med via Otto Fritzbøgers barndomserindringer, som han skrev i 1986.

Otto er født i 1913 og i hans erindringer kan man læse at familien er indvandret fra Tyskland, og at Ottos bedstefar, Heinrich Gottlieb Fritzeböger, var den første Fritzbøger på teglværket, hvor han fungerede som teglmester. De to ældste sønner, Wilhelm og Heinrich blev begge formænd på hovedteglværket.

En gren af familien havde efternavnet Jensen. I tre generationer blev ældste generation Fritzeböger/Fritzbøger nemlig gift Jensen, og der er således tale om de indgifte svigerfamilier, onkler og fætre, når der tales om Jensen’er. Brødrene Jens Peter William og Christian Frederik Vilhelm Jensen fik efter udstået læretid – hos deres onkel, teglmester Heinrich Gottlieb på hovedteglværket Frederiksholm – høje stillinger inden for koncernen. Jens Peter William blev først bestyrer af Risby Teglværk i Herstedvester sogn, og dernæst formand for Blovstrød Teglværk. Christian Frederik Vilhelmblev formand for Hellebæk Teglværk og dernæst for Hammersholt Teglværk.


Mads Fritzbøger, Gunnar Fritzbøger, Søren Rød Meyer, Lone og hendes mand Erik, der er eneste søn af Otto Heinrich Fritzbøger, samt Jan Arnt i KELA’s hyggelige møderum på Karens Minde kulturhus. (Foto 25.4.2019 Søren Sol Meyer)

Gunnar Fritzbøger og Mads Fritzbøger er en gren af familien, der er efterkommere af teglmester Heinrich Gottlieb’s ældste søn Wilhelm. Erik Fritzbøger, gift med Lone, er barnebarn af teglmesterens anden søn, Heinrich – en anden gren.


Vi har på Lokalhistorisk Arkiv længe haft lyst til at dykke ned i historien om familien, og fik midt i april 2019 en mail fra Mads Fritzbøger, som havde læst om teglværket på vores hjemmeside, og nu bad om, at han sammen med nogle familiemedlemmer måtte besøge os på Karens Minde – inden han selv skulle flytte til New York og bo et år.

Et torsdagsmøde blev hurtigt aftalt, hvor Mads Fritsbøger havde taget sin farfar Gunnar, samt repræsentanter af en anden gren af familien, Erik Fritsbøger og dennes hustru Lone, med.

Mads fortalte, at Heinrich Gottlieb Fritzebögers kone og parrets to børn først tilflyttede Frederiksholm i 1874, men at Heinrich Gottlieb var startet et par år tidligere på Teglværket.


Det nuværende Frederiksholm Akut Børnehjem på Glucksvej.

De to ældste sønner (Vilhelm og Heinrich) af Heinrich Gottlieb blev begge respekterede formænd på Frederiksholm Teglværk – men familien kunne også mønstre formænd og bestyrere af Hammersholt, Tjørnegårdens, Blovstrød, Risby og Hellebæk Tegl- og Kalkværker samt Ørnegårdens Teglværk og Aldersro Teglværk.
En omfattende indsats af en familie fra Tyskland – som dermed har direkte relationer til starten på Kongens Enghave og Sydhavnen.

En gren af familien indeholder desuden Tivolis fyrværker Holger, som også boede i Sydhavnen. Men det er en anden historie.

Det nuværende Frederiksholm Akut Børnehjem på Glucksvej fungerede tidligere som bolig og kontor for stifteren af teglværket Wilhelm Køhler, hvor teglmesteren også har boet. Vi havde derfor aftalt en rundvisning i Frederikholms smukke bygninger, som i øvrigt er Sydhavnens ældste.
Her viste institutionens daglige leder Kenneth os kyndigt rundt, så både vi og vores gæster fik en god oplevelse og hørte historiens vingesus.


Her viser institutionens daglige leder Kenneth os rundt, så både vi og vores gæster fik en god oplevelse.

Vi flottede os med en lille frokost på den 2-3 år gamle Café ”South Harbour” på Hjørnet af Hørdumsgade og Enghavevej, og vendte tilbage til Lokalhistorisk Arkiv, for at tale videre om teglværket og familiens tilknytning til Sydhavnen.

Cand.mag. i Historie, Mads Fritzbøger er eneadministrator af Fritzbøger-slægtens samlede stamtræ og lovede, at når han er færdig med sin slægtsforskning, vil han sende os en artikel med fokus på den del af familien, der har relationer til Sydhavnen og Frederiksholms Teglværk.

Vi glæder os allerede.

Tryk på billedet for at forstørre .
Fotos: Søren Rød Meyer

 


NYT OPSLAG / ´16-08-2016.

Efteråret er startet godt – og Villa Avenir

Af Søren Sol Meyer og Jan Arnt, 15. august 2016

Sommerferien var slut, og Arkivet åbnede atter dørene sidste mandag, hvor folk hurtig troppede op. Både den faste skare og en del af dem, der kun besøger os ind imellem, så det blev både til feriehistorier og naturligvis de gode gamle historier om dengang Sydhavnen var Verdens Navle.

Avenir 2
Villa Avenir på Enghavevej 335, hvilket omkring 1935 blev ændret til Stubmøllevej 33. Villaen er opført omkring 1917 ifølge Lone Budtz.

I dag – ugen efter – var der mere albuerum i vores lokaler, men heldigvis også et par spændende gæster, som vi havde skrevet med forinden, da de søgte oplysninger om Sydhavnen.

En af gæsterne var Lone Budtz Christensen, som var opvokset i en af de gamle villaer på Stubmøllevej, nemlig Villa Avenir ved siden af Tivolis gamle oplagsplads på Grønrisvej.

Arkivet har næsten intet materiale fra dette område, men nu er vi i besiddelse af et fint billede af villaen ligesom Lone fortalte om huset og dens beboere. Dette vil senere blive lagt ind på hjemmesiden.

Samtidig har vi skrevet til Tivoli, om de skulle have nogle fotos af den gamle oplagsplads, hvor der lå karruseller og mærkelige tivoliting, som Lone og hendes venner elskede at lege med selv om det var forbudt område med en bøs vagtmand.

Hvis der er nogle der læser dette, som har materiale om villaerne på Stubmøllevej og Grønrisvej eller om Tivolis opslagsplads, må I meget gerne kontakte Lokalhistorisk Arkiv eller Jan Arnt direkte på:
jan@janarnt.dk


NYT OPSLAG / ´01-03-2016.

Angels, 30 års jubilæum og en tom kasse

Af Søren ”Sol” Meyer og Jan Arnt

angels til søren
The Angels synger til et arrangement i 1967. Fra venstre ses Annette, Lotte og Kirsten. Musikerne til dette arrangement kom fra pigtrådsgruppen Le Fevre .

Den sidste måneds tid har arkivet haft en masse gæster. Tak for det – og vi får en masse gode historier, fotos og andet.

Nogle gange bliver det også lidt hektisk f.eks. da vi havde besøg af de 3 tidligere Sydhavnspiger Annette Fredriksen, Kirsten Frederiksen og Lise-Lotte Lauersen for interview om deres karriere i Sydhavnens første pigegruppe The Angels.

Pludselig kommer der 8 gamle sydhavnere ind i højt humør og fortæller, at de har en aftale med Bjarne Weyhe.

Vores mødelokale er jo ikke Verdens største, så der blev lidt hektisk…. Men hvor der er hjerterum, er der husrum, så vi fik naturligvis en hyggelig dag – alle sammen.

fordfabik 25 års jubilæum
Ford fabrikken forrest og bagved ses kulbunkerne, kranerne og et fragtskib- måske fra Polen med en ladning kul. Postkort fra vores 25 års jubilæum.

Vi har snart 30 års jubilæum, som vi fejrer 11. april 2016 på Karens Minde, og som vi er i fuld gang med at forberede med jubilæumshæfte, maleriudstilling, film og andre løjer.

Ovenstående billede af Ford fabrikken blev sammen med andre typiske Sydhavnsmotiver trykt som postkort i anledning af Lokalhistorisk Arkivs 25 års jubilæum. Vi har endnu et restparti af disse flotte postkort, som kan købes på Arkivet – eller den 11. april 2016, hvor vi håber mange af Jer vil komme.

pengekasse
Den tomme pengekasse ligner næsten vores.

Nej, så slemt som på billedet, står det alligevel ikke til med Arkivets økonomi – men vores mange udadvendte aktiviteter og digitale udstyr koster ”kassen”, som dækkes af overskud ved bogsalg samt medlemmernes kontingent.

En del har endnu ikke fået betalt for 2016, så hvis du har glemt …..så hjælper de kr. 125 faktisk mere end du aner. Beløb kan betales på Arkivet eller indsættes på vores konto 5371-0242951


NYT OPSLAG / ´14-01-2016.

Spændende gæster i Lokalhistorisk Arkiv.

Arkivet havde spændende gæster i torsdags, hvor Asbjørn Koch og Annette Plith (døbt Frederiksen) gæstede os.

Tekst og Web: Jan Arnt og Søren Meyer 15. januar 2016

asbjørn1 (2)
Annette Plith kendt fra The Angels og Asbjørn Koch kendt fra The Bachelors fortæller episoder fra deres liv til Jan Arnt.

Begge er gamle Sydhavnere og kom for at fortælle om deres liv til Jan Arnt, der skal skrive et afsnit om dem i sin næste bog ”Sydhavnen på Tværs”, hvor en række mennesker fortæller om deres liv i Sydhavnen.

Mange kender nok Asbjørn som guitarist i den populære Sydhavnsgruppe The Bachelors, der fra 1963 til 1967 ofte spillede op til dans og fest på Central Caféen på Sydhavns Plads.

The Bachelors blev dannet af 5 friske sydhavnsdrenge i 1963, og allerede året efter blev de ved en stor pigtrådskonkurrence i Toftegårds Bio kåret til Københavnsmestre. Dette medførte, at de hurtigt blev efterspurgt overalt i Danmark ikke mindst på en lang række kroer og badehoteller i Jylland.

Gruppens medrivende musik og optræden medførte at mange piger efterspurgte dem, hvilket de lokale ungersvende ikke kunne lide. Resultatet var, at der ofte var tumult og øretæver i luften.

Udover at Asbjørn spillede med The Bachelors og fungerede som impresario for gruppen, blev han senere også impresario for den anden store sydhavnsgruppe The Lennons.

Annette Plith, der er kusine til Asbjørn, fortalte også, at hun nåede en vis musikalsk berømmelse, da hun var med i pigegruppen The Angels, som foruden Anette bestod af Liselotte Lauersen og Kirsten Frederiksen, der også boede i Sydhavnen.

The Angels sang Supremes sange og optrådte som en trio, som deres forbilleder Motowngruppen ”The Supremes”. Annette blev i øvrigt senere gift med forsangeren i The Bachelors Hardy Petersen, som til daglig blev kaldt for Disse.

hubert
Jan Arnt, Annette Plith og hendes mand Kurt Plith. Foto Hubert Sandstrøm & Søren Meyer.

NYT OPSLAG / 21-04-2015.

Louise 32 år – og noget på hjerte!

Tekst Jan Arnt – Foto & Web Søren Meyer

De fleste gæster der besøger Lokalhistorisk Arkiv er 50 plus og kommer for at aflevere nogle fotos eller få en sludder om gamle dage. I dag havde vi dog besøg af en lidt yngre person, nemlig den kun 32 årige Louise Godsk Stenvang, der havde en masse på hjerte.

2015-04-21_0808
Jan Arnt, Louise Godsk Stenvang og Jørgen Topp Lassen er allerede i gang med en strategiplan

Louise havde allerede skrevet til os, at hun var interesseret i at høre om Arkivet og måske kunne give en hjælpende hånd, da hun har en magister uddannelse i historie og bor i Sydhavnen på K.M. Klausens Gade. Her har hun boet i 8 år med mand og barn og syntes, at Sydhavnens spændende historie fortjener at blive formidlet bedre end i dag. Vi kan kun være enige.

Vi fik en god snak og så en synergieffekt. F.eks. har vi længe gået og talt om at udgive en årbog, men manglet tid. Vi har også talt om at samle alle postkort fra Sydhavnen i en bog forsynet med korte billedtekster. Faktisk er Arkivet allerede begyndt med begge projekter, men Arkivets mange praktiske gøremål har midlertidig stoppet arbejdet.

Mødet resulterede dog i, at Louise Stenvang og Jan Arnt som tovholdere vil arbejde videre med de 2 spændende projekter om vores bydel.

Helt uventet tilbød Louise, at udføre et resumé af vores hjemmeside på engelsk. Det takkede vi naturligvis ja til, da vi af vores statistikker kan se, at vi har mange søgninger på vores hjemmeide fra det store udland. Nu får vi se om vi opnår det hele – men det ville være dejligt, hvis det lykkedes.
Louise ønskes velkommen i KELA.

2015-04-21_0810
Jan Arnt, Louise Godsk Stenvang og Jørgen Topp Lassen

NYT OPSLAG / 10-04-2015.

Arkivet fik besøg helt fra Schweiz!

Foto og tekst: Jan Arnt. Web: Søren Meyer

P1010761
Forrest sidder Ingrid og fortæller om billederne til Hubert Sandstrøm fra Lokalhistorisk Arkiv. Bagerst sidder Ingrids veninde Jette Hansen.

Ingrid Schmutz Olsen har siden 1980 boet i Mellingen i Schweiz, men voksede op på Borgbjergsvej og Sigvald Olsens Gade, gik på Bavnehøj Skole og er konfirmeret i Frederiksholm Kirke….
Og Ingrid havde taget billeder med af det hele.

Ingrid gav os også et konfirmationsbillede fra omkring 1971 og pegede på en flot fyr og fortalte: Det var min kæreste.
Han var dog lidt genert, så han ville ikke kysse ude på gaden, men kun inde i opgangene. Hun griner og tilstår, at hun ikke kan huske, om han hed Poul eller John.

Ingrid havde sin gode veninde Jette Hansen med. Jette er opvokset på Vesterbro, hvilket hun nærmest undskyldte blandt lutter Sydhavnsbisser.

Men Jette bor i dag på KM Klausens Gade i Grønnegården og fortalte, at hun snarest ville komme og besøge os på en mandag, hvor vi har åbent for gæster fra kl. 16 til 18.


NYT OPSLAG / 28-03-2015.

Besøg i Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Foto og tekst: Jan Arnt. Web: Søren Meyer

DSC_0172a
Formanden Poul Andersen fra Østerbro Lokalhistoriske Forening flankeret af Jan Arnt og Torben Liebst.

Vores søsterforening på Østerbro har fået nye lokaler på Bryggervangen, hvorfor de havde inviteret medlemmer og andre foreninger til Reception. I invitationen kunne læses, at man ville vise lokalerne og arkivet frem samt fortælle lidt om foreningens fremtidsplaner.

Det syntes vi (Torben Liebst og jeg) lød spændende, og opdagede at Østerbrofolkene -på samme måde som os- brænder for deres bydel. Særlig formanden Poul Andersen er en ildsjæl, der i Østerbrobladet hver uge skriver en historisk episode. Derudover er han redaktør og medforfatter af foreningens blad, der udkommer 4 gange om året. Bladet er i flot kvalitet og normalt på omkring 16 sider og hedder 2100 Ø.

Vi beundrede også den orden og systematik, der herskede på reolerne, hvor man hurtigt kunne finde ønskede arkivalier. Det har længe været et problem i vores eget Kongens Enghave Arkiv, hvorfor vi sendte en kærlig tanke til Ester, Jørgen, Lizzie, Lone, Hubert, Bjarne med flere, som knokler for at få samme gode systematik hos os.

Samarbejde mellem lokalhistoriske foreninger
Mange af Københavns lokalhistoriske foreninger er repræsentant i SLAK, der står for Sammenslutningen af Lokalhistoriske Foreninger og Arkiver.

SLAK kommer dog sjældent med initiativer eller forslag til fællesopgaver, hvorfor det er glædeligt når foreningerne selv tager et initiativ, som nu her Østerbro.

Sidste mandag kom et bestyrelsesmedlem fra Vesterbro Lokalforening ud til os på Karens Minde. Hun var imponeret af vores hjemmeside og stod for at skulle opdatere Vesterbros hjemmeside, hvorfor hun søgte råd. Samtidig aftalte vi, at de 2 foreninger skulle lave gensidige links, så vi blandt andet kunne holde os orienteret om hinandens udflugter og arrangementer.
I bestyrelse har vi aftalt, at vi vil kontakte Valby Lokalhistoriske Forening for et fællesmøde med henblik på at få tilsvarende aftaler. Måske ikke det store, men dog en start på nogle fælles tiltag.

DSC_0178a
Torben Liebst fra KELA havde iført sig sin berømte sporvognskasket og holdt en lille tale for Østerbrofolkene.

NYT OPSLAG / 13-01-2015.

Spændende gæster på Arkivet

Tekst Jan Arnt. Foto og Web Søren Meyer.

Endnu en spændende dag på lokalhistorisk Arkiv, hvor det vrimlede med gamle kendinge og gæster. Ja, vi var så mange, at vores normale mødelokale var propfyldt, så nogle måtte trække ud i køkkenet og andre ud i foredragssalen på loftet, hvor vi i hast stillede et bord op.

Æresgæsten, hvis man kan sige det, var instruktør og skuespiller John Martinus, som vi havde inviteret, så vi kunne planlægge hans foredrag i Arkivet mandag den 9. februar kl. 19.00. I kan rolig komme, da John har mange sjove historier. Han vil også vise klip fra nogle af de mange revyer han har deltaget i.

Først vil han fortælle om sin opvækst i Sydhavnen, hvor han boede på Ellebjergvej 30 fra 1942 til 1957. Herefter vil han fortælle om sit spændende liv som instruktør, skuespiller og meget mere. John havde taget et bånd med, hvor han som 13 årig synger en sang, hvor han imiterer Olga Svendsens ”Nyboders Pris”. Det gør han så godt, at hendes datter Elga Olga troede, at det var hendes mor, der sang. Sangen får vi nok at høre ved foredraget.

Måske vil han også synge en anden sang, som han skrev som 14 årig. Måske sammen med Lise Møller f., Schønberg, der også var mødt op på Arkivet i dag. Det sjove er, at de to sydhavnsbørn Lise og John som børn og unge har optrådt sammen, da de begge var med i Ungdomsklubben ”Enghavehus”, der blandt andet holdt til i nogle kælderlokaler på Schubertsvej.

De fik begge en sølvpokal efter at de havde givet 75 forestillinger heraf mange i Engholmens Festlokaler på Borgbjergsvej.

Midt i vores snak kom endnu et par gæster, nemlig de to søstre Laila og Ilse født Lauritzen og opvokset på P. Knudsens Gade 6. De var som børn kommet i Johns hjem, da deres mor og Johns mor var veninder. Så det blev til herlig nostalgi, og vi fik hygget og grinet.

Den sidste ”gæst” var Johns hund, samme race som grisehandlerens i Matador. Nå ja, John Martinus spillede jo nazisten i Matador, men det gider han ikke tale om. Hans hund hedder i øvrigt Pletski von Skønnesen. Så er tonen lige som lagt an til hans foredrag.


NYT OPSLAG / 06-01-2015.

Tegning af Kirkesøen og omgivelser.

Men hvem er kunstneren?

Kirkesøen 1983
Kirkesøen 1983

Tekst Jan Arnt. Web Søren Meyer.

På lokalhistorisk Arkiv har vi talrige mapper og kasser med gamle breve, tidskrifter etc., der fortæller om Sydhavnens oprindelse og udvikling. Det er altid spændende at gå på opdagelse. Og der dukker altid nye ting op.

Her på Arkivets første åbningsdag i 2015 sad jeg således og bladrede i nogle ældre numre af AKB’s ”Beboerbladet”, da jeg opdager en for mig ukendt tegning af Kirkesøen på forsiden af Beboerbladet juli 1983.

Tegningen viser nogle af HF Frems små charmerende træhuse ved kirkesøen. Bagved ses P. Knudsens Gade domineret af AKB karré 2 med det smukke mansardtag. Og bag boligkarréen langs Hørdumsgade ses det røde S-tog komme susende, og helt bagerst ses træerne inde på Vestre Kirkegård. En flyttevogn anes også. Er nogen ved at flytte ind eller ud?

Som allerede nævnt havde jeg aldrig set tegningen. De andre på arkivet var også blanke. Den lokalhistoriske tegning havde heller ingen signatur, hvorfor vi prøvede om vi kunne finde ud hvem kunstneren var. Men forgæves!

Vi skal derfor spørge, om der blandt vores læsere skulle være nogen, der har kendskab til kunstneren… Hvis JA, måske kan fortælle os lidt om personen og om han/hende har udført andre tegninger fra lokalområdet. På forhånd tak.